22/03/2022

Timanttinen vaisto

Pitkän työkokemuksen myötä olemme oppineet lukeman rivien välit, kuuntelemaan sen mitä ei ääneen sanota ja kiinnittämään erityisesti huomiota siihen mitä ansioluettelossa tai hakemuksessa ei ole lainkaan.

Jos työpaikkailmoituksen laatiminen huolellisesti on vaikeaa, niin yhtä huolellisesti olisi hyvä hakemuskin tehtävä. Vaan eihän se tosielämässä näin useinkaan mene.

Osa hakijoista oikaisee siitä, missä aitaa ei ole lainkaan, ja ilmoittaa vain nimensä ja asuinpaikkakuntansa ja kuittaa, että kokemusta on 10 vuotta ja osa kopioi pitkät litaniat geneeristä hakemustekstihuttua nettisivuilta, joilla annetaan ohjeita hyvän hakemuksen tekemiseen.

Timanttinen vaistoToiset eivät lue kunnolla koko hakuilmoitusta ja näin ollen jättävät ”vastaamatta” työpaikkailmoitukseen. Ja osa tekee näennäisesti hyvän oloisen hakemuksen, mutta vain ”pakotettuna” viranomaisten taholta eli oma motivaatio työllistyö juuri haettuun tehtävään puuttuu.

Ja tässä vain murto-osa eteemme tulevista esimerkeistä, sillä jokainen hakemus on kuitenkin omalla tavallaan uniikki. Mutta kuinka me voimme hakemusten pohjalta tehdä ns. esikarsintaa? Tässä kohtaa astuu esiin meidän pitkä työkokemuksemme. Kirjoitustyylistä, koulutustaustasta, työhistoriasta, aiemmista työnantajista, asuinpaikkakunnasta, saatetekstistä, elämän tarinasta, harrastuksista, käytöstavoista ja kymmenistä muista pikkuriikkisistäkin huomioista syntyy elävä mielikuva hakijasta, jota tekemämme esihaastattelu tarkentaa ja täsmentää.

Näistä kaikista huomioista hakuprosessin aikana syntyy kokonaisanalyysi, joka oikeastaan on ikään kuin todennäköisyyslaskeman tulos ja vastaus perimmäiseen kysymykseemme: ”Onko tämä hakija hyvä työntekijä asiakasyritykseemme?” Jos kyllä-vastauksemme sisältää hiemankaan epävarmuutta, niin sen me tuomme esiin. Omaan tiimiin rekrytointi vaatii erityisen suurta huolellisuutta, ettei omat mieltymykset nouse yrityksen edun tielle. Meidän ammattilaisten apu ja tuki säästää asiakkaitamme epäonnistuneiden rekrytointien kuluilta. Otetaanko Teams aiheen tiimoilta? Päivi Savolainen, p. 050 555 9127, paivi.savolainen@hrmentor.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest